
DROŻDŻYCA (KANDYDOZA)
Drożdżyca jest rodzajem zakażenia grzybiczego wywołanym przez grzyby z rodzaju Candida, zaliczane do rzędu drożdżaków (stąd inna nazwa choroby – Kandydoza). Jak w przypadku grzybicy zakażenie skóry lub innych narządów wywołane jest przez grzyby, tak drożdżyce powodują drożdżaki.
Zakażenia najczęściej dotyczą skóry oraz błon śluzowych. Dochodzi do zmian o charakterze rumieniowo-wysiękowym, często w fałdach skórnych oraz przestrzeniach międzypalcowych. Na zakażenie drożdżakami szczególnie narażone są osoby z zaburzeniami funkcjonowania układu odpornościowego oraz gdy zakłócona została nasza równowaga składu mikroflory. Najbardziej narażone na zachorowanie są osoby starsze, otyłe, z cukrzycą, z zaburzeniami hormonalnymi, cierpiące na nadmierną potliwość oraz osoby unieruchomione. Rozwojowi i podatności na zakażenie sprzyja stosowanie antybiotyków, sterydów, leków immunosupresyjnych oraz chemioterapia.
Drożdżycy, podobnie jak grzybicy sprzyjają wilgoć, ciepło, zaniedbania higieniczne, a także bezpośredni kontakt z osobą zakażoną. Zmiany powodują świąd i pieczenie. Po pewnym czasie skóra może się łuszczyć. Często w przerwach pomiędzy palcami powstają bolesne pęknięcia skóry.
Jednym z rodzajów drożdżycy jest łupież pstry. Więcej o łupieżu pstrym napiszemy niebawem.